Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği

                                       

Evrenin, ne zaman, nasıl ve nelerden oluştuğu insanlığın var oluşundan beridir merak edilen konulardan biri olmuştur. Atomun keşfinden sonra bu merak daha da artarak “en küçüğü” bulma yoluna gidilmiştir. Bu da ancak atom ve atom altı parçacıkların incelenmesi ile gerçekleşebileceği görülmüştür. Yüksek Enerji fiziği veya diğer adıyla Parçacık Fiziği bu alanda çalışmalarını sürdürmektedir. Bu araştırmalar Teorik ve Deneysel olarak birlikte devam etmektedir. Teorik çalışmalar genelde üniversite ve enstitülerde çalışan bilim adamları tarafından gerçekleşmektedir. Deneysel çalışmalar ise çok daha pahalı ve farklı disiplinlerdeki bilim adamlarına ihtiyaç duyulduğundan dolayı sayılı Laboratuvarlarda yapılmaktadır. Evrenin gizemini çözmek için dizayn edilen en büyük laboratuvarlardan bir tanesi Amerika’nın Illinois Eyaletinde bulunan “Fermi Ulusal” Laboratuvarıdır, diğeri ise İsviçre ile Fransa’nın sınırında kurulan Avrupa nükleer araştırma merkezi olan CERN Laboratuvarıdır. CERN şu anda bu alanda aktif olarak çalışmalar yapan Dünya’daki tek laboratuvardır. 8 TeV enerjide protonlar karşılıklı çarpıştırılarak en küçüğü bulma yolunda ilerlemektedir.

 

CERN de Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) tüneli üzerinde 4 tane büyük deney bulunmaktadır, bunlar CMS, ATLAS, ALICE ve LHCb deneyleridir. Bunlardan CMS ve ATLAS ayni Fizik çalışması amaçlayan fakat farklı dedektör yapılarına sahip olan en büyük kolaborasyona sahip iki deneydir. ALICE ve LHCb ise farklı fizik konularını çalışmayı amaçlayan orta büyüklükte iki deneydir. Çalışmalarımızı devam ettirdiğimiz CMS (Compact Muon Selenoid) deneyinde 42 ülkeden 182 enstitü ve toplam 3800 fizikçi, mühendis ve teknik eleman çalışmaktadır. 25 metre uzunluklu, 15 metre çaplı ve 12500 ton ağırlıklı CMS dedektörü, 4 Tesla’lık manyetik alanla Dünyanın en büyük solenoid mıknatısına sahiptir. Türkiye gözlemci ülke olarak CERN deki bir çok deneye katkı sunmaktadır, yaklaşık 100 civarında bilim adamı ve öğrencinin araştırma yaptığı CERN’de ağırlıklı olarak CMS deneyinde sorumluluklarımız bulunmaktadır.

 

CMS deneyinin başlıca amacı yeni fizik çalışmaları yapmak ve maddeye kütle kazandıran parçacığı/alanı (Higgs parçacığı ve Higgs alanı gibi) araştırmaktır. Bunun yanında Karanlık madde, Karanlık enerji, Süpersimetri, Ekzotik parçacıklar, Graviton ve birçok yeni fizik alanında araştırmalar yapmaktır. Daha geniş bilgiler http://cms.web.cern.ch web sitesinden bulunabilinir.

 

Plazma Fiziği ise maddenin dördüncü hali olarak bilinen iyonize olmuş gaz anlamına gelen ve mikroskobik açıdan ise sürekli hareket eden ve etkileşen yüklü parçacıklar topluluklarını inceleyen bir bilim dalıdır.

Enerji üretiminde ve bizi çevreleyen doğal ortamların fiziğini anlamada, Plazma Fiziğinin uygulamaları büyük önem taşımaktadır.

 

Öğretim Üyeleri ve Çalışma Alanları

Prof. Dr. Mithat KAYA (Anabilim Dalı Başkanı)

Doç. Dr. İlhan YAVUZ Ultra-hızlı elektron dinamikleri, yüksek-mertebeli harmonik üretim, plazmonik harmonik üretim süreci, elektronik yapı modellemesi, computer-aided polymer design.

Ortak Çalışma (Koloboratif) Öğretim Üyesi

Plazma Fiziği

Prof. Dr. Necdet ASLAN (Yeditepe Üniversitesi Fizik Bölümü)

 

CERN-CMS Deneyi

Prof. Dr. Yasar ONEL (Iowa Üniversitesi, Iowa, ABD)

Prof. Dr. Erhan GÜLMEZ (Boğaziçi Üniversitesi)

Dr. Mikko VOUTILAINEN (Helsinki Üniversitesi, Finlandiya)

 

TAUWER Deneyi (The TAU-neutrino multitoWER Detector Experiment)

Prof. Dr. Maurizio IORI (Roma Üniversitesi “La Sapienza”, Roma, Italya)

Prof. Dr. James RUSS (Carnigie Mellon Üniversitesi, Pittsburgh, ABD )

Doç. Dr. Haluk DENİZLİ (Abant İzzet Baysal üniversitesi, Bolu )

 

Araştırma Alanları ve Gruplar

Deneysel

CERN-CMS deneyi Grubu

Ileri Hadron Kalorimetreler (HF-Forward Hadron Calorimeters)

Inclusive Jet Fizigi Grubu

Jet Energy Resolution Grubu

 

TAUWER Grubu (Tau nötrinoların oluşturduğu duşlara bakarak çok yüksek enerjili kozmik ışınların orijinlerini saptamak)

Corsica Monte Carlo Simülasyon çalışmaları

Uçuş suresi ve Kozmik akı ölçümleri

 

Teorik

Magnetohidrodinamik Plazma Araştırma Grubu

 


Bu sayfa Physics tarafından en son 10.04.2020 23:00:02 tarihinde güncellenmiştir.

Fizik

  • Anasayfa

HIZLI ERİŞİM