Fosfor Malzemelerin Yapısal ve Optiksel Özellikleri Araştırma Grubu

Prof.Dr. Cumali TAV

Doç.Dr. Murat ERDEM

Ortak Çalışma (Koloboratif) Öğretim Üyeleri

Prof. Dr. Baldassare Di Bartholo ( Boston College USA , Physics Department)  Lasers

Prof. Dr. Gönül ÖZEN (İstanbul Teknik  Üniversitesi,  Fizik Mühendisiliği Katıhal Fiziği ABD) Fosfor malzemeler  ve Lazerler.

Prof.Dr. Ayhan MERGEN (Marmara Üniversitesi, Malzeme Mühendisliği ) Fosfor malzemerin optiksel özellikleri  ve Dielektrik malzemelerin elektriksel ve optiksel özellikleri

Doç.Dr. Rıza DEMİRBİLEK  (Yıldız Teknik Üniversitesi, Fizik Bölümü ) Spektroskopik Yöntemler

Dr. Mete Kaan EKMEKÇİ ( Marmara Üniversitesi, Kimya Bölümü ) Fosfor Malzemeler.

Dr.Hümeyra ORUCU ( Ege Üniversitesi, Fizik Bölümü) Fosfor Malzemeler

Laboratuvar Altyapısı

Bölümüzde Fosfor Malzemeler üretimi  ve Spektroskopik özellikleri için  laboratuvar oluşturulma aşamasında olup Marmara Üniversitesi Malzeme Bölümü Araştırma Laboratuvarı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Lazer Araştırma Labortatuarının altyapısı kullanılmaktadır.

Malzeme Araştırma Laboratuvarı

1. Yüksek sıc aklık fırınları
  2. Dielektrik Karakterisazyon ölçüm sistemleri ( DC ve AC elektrisel karakterisazyon)
  3. Spektroflorometre

Lazer Araştırma Laboratuvarı

1. Yüksek sıcaklık Fırınları
  2. Glove Box
  3. Etüv Fırın
  4. Bridgman Tek Kristal Büyütme Sistemi
  5. FTIR-RAMAN spektrometresi
  6. Luminesans Spektrometresi

Çalışmalar ve Deneyimler

Fosfor: Yüksek sıcaklık olmadan soğurduğu enerjiyi görünür ışığa çeviren malzeme olarak tanımlanır.

LED, FED, CRT, FPD, Lazer, Optik yükselteçler gibi uygulama alanlarına sahiptir. Bunlar arasında  Tb+3:Y2SiO5,  yeşil yayan katodulümünesans fosfor (CRT: Katot Işınları Tüpleri), Eu+3:Y2SiO5,  kırmızı yayan fosfor (Optik  hafıza uygulamaları), Ce+3:Y2SiO5,  düşük-voltajlı mavi yayan fosfor (FED: Alan Emisyon Displayleri)

Fotonikte Uygulamalar

1. Aydınlatma ( Eu,Ce,Tb katkılı fosforlar)
  2. Lazerler
  3. Optik sensörler
  4. Display Uygulamaları
  5. Fosforlar  ve Fosforlar’ın Fotonikteki Kullanım Sahaları

Detaylı Bilgiler bağlantıdaki pdf dosyasından bulabilirsiniz

Bu sayfa Physics tarafından en son 10.04.2020 23:40:08 tarihinde güncellenmiştir.

Fizik