Mezunlarımız

Bölümümüz 1993'de 20 öğrenci alarak başlamış olup ilk mezunlarını 1996'da vermiştir. Şu an 2012 yıl itibariyle 71 öğrenci LYS ile yerleştiriliştir. Git gide artan öğrenci mezuniyetinin geri dönüşümü olması için böyle bir Mezunlar alanı oluşturmaya karar verdik. Burada ki amaç mezunlarımızın nerelerde olduğunu, ne iş yaptığını, bölüm hakkında fikirlerini ve yeni öğrenclerimize tavsiyelerini içeren bir yer olarak katkılarını görmek istiyoruz. Yeni gelen öğrencilerimize yönelimleri açısından faydalı olabileceğini düşünüyorum.

Mezunlarımız olarak sizlerin de bir katkısı olmasını istiyorsanız aşağıdaki başlıklar altında benzer bir şekilde bilgileri Bölüm Başkanına iletmeniz önemle rica olunur. 


Elif Hamamcı (elifh@beyazfilm.tv)

Mezuniyet: 1998

Çalıştığı Kurum: Beyaz Film Prodüksiyon

Görevi: Şirket Koordinatörü, TRT Haber Haber Sizsiniz programı yapımcısı

Bölüm Hakkındaki Düşünceleriniz: Bölümün ikinci mezunlarındanım. Biz ilkler olarak hem çokşanslı hem de biraz şanssızdık. Şanslı olduğumuz taraf şu an hala bir kısmı okulda olan hocalarımızın samimiyeti, ilgisi ve donanımı idi. Bölüm başkanı dahil hiçbir hocamızın kapısından dönmedik. Onlarla oturup sohbet edecek, bir çay içecek samimiyetimiz hep vardı. Hala da var. Bu anlamda ben fizik bölümünü hafızamda hep sıcacık hatırlarım. Bölümümüz henüz yeni olmasına rağmen laboratuar şartları daha o zamandan iyiydi. Ayrıca bana kattığı bir değer de İngilizce eğitimidir. İngilizce ana dilinde eğitim görmememize rağmen hocalarımızın ileri görüşlülüğü sayesinde, 4 sene boyunca mesleki İngilizce dersi alarak bu hususta kendimizi geliştirdik. Bu özellikle orta öğretimde Fransızca okuyan ve tek kelime İngilizce görmeyen biri olarak benim için çok önemliydi. İlk mezunlar olmamızın dezavantajı olarak ise sosyal ve kültürel aktivitelerin azlığından bahsedebilirim. Biz o zamanlar öğrenci kulüplerine, bahar şenliklere katılabilecek kadar şanslı değildik. Ama şimdi görüyorum ki hocalarımızın gayreti ile her şey çok daha güzel.

Ben fizik bölümü ile ilgili bir çalışma alanı seçmediğim halde, hayatımın her evresinde fizik bölümü mezunu olmamın avantajını ve gururunu yaşadım, yaşıyorum. Her şeyden önce hayata ve karşılaştığınız sorunlara daha çözüm odaklı ve sistematik bakabiliyorsunuz. Yaptığınız iş ne olursa olsun nümerik düşünüp güzel analizler çıkarabiliyorsunuz. Velhasılıkelam nerede olursanız olun sizin bir fizik alt yapısına sahip olduğunuz birileri tarafından fark ediliyor. Hele ki bir de pedagoji dersleri almışsanız, farkında olmadan bir eğitmen vasfı da kazanmış oluyorsunuz.

Biz belki o zamanlar farkında olmadığımız bu nimetlere, hocalarımızın ileri görüşlülüğü sayesinde sahip olduk. Hiç unutmam, gördüğümüz derslerin bir mühendisten farkı olmadığını bilen bölüm başkanımız diplomamıza ‘uygulamalı fizikçi’ yazdırma gayretinde bulunmuştu ama fakültemiz fen edebiyata bağlı olduğu için maalesef sonuç alamamıştık. Ama ne olursa olsun biliyorum ki biz uygulamalı fizikçiyiz. Ve bölümde okuyanlar için söylüyorum, sizin donanımsal olarak bir mühendisten farkınız yok.

Her ne kadar ben bazı mecburiyetlerden dolayı, mesleki kariyerimi başka alanlara kaydırmış olsam da şu an tercih edecek olsam yine fizik bölümünde okurdum. Lisans eğitimi temel bir eğitimdir. Eğer fizik bölümünde okuyorsanız  insanın hayata bakışını, dünyayı kavrayışını, anlamdırışını olumlu yönde etkileyecek ve ufkunu açacak doğru yerdesiniz. İçinde bulunduğumuz dönem lisans eğitimi ile yetinilecek bir zaman dilimi değil. Bu yüzden uzmanlaşmak istediğiniz alanda mutlaka yüksek lisans da yapmalısınız. Ve eğer fizik mezunuysanız istediğiniz alanda yüksek lisans yapacak kapasiteniz olacaktır. Ben İletişim Fakültesi’nde Radyo Televizyon Sinema dalında tercihimi yaptım. Bizim dönemden mezun arkadaşlarımızın bir çoğu yurt dışına gittiler, bir kısmı burada kalarak öğretmenlik yaptı, bir kısmı medikal alanda kendini geliştirdi, bir kısmı da benim gibi bambaşka alanlara yöneldiler.

Öğrenim gördüğüm 4 sene boyunca gecelerce uyumadığım zamanlar olmadı değil. Hatta mezun olduktan sonra  1 sene hiçbirşey yapmadan dinleneceğim bile dedim kendime. Ama şu an çalışırken harcadığım 1 dakika için bile pişman değilim. Benim tavsiyem, zamanınızı iyi değerlendirin. Hocalarınızdan bir altın madeni gibi yararlanın, öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenin. Gönüllü olarak da olsa yapabileceğiniz tüm stajları yapın. Unutmayın ki staj yapmak mecburiyet değil lütuftur ve sizi hayata hazırlar.

Bölümün gelişmesi için önerileriniz:  Mevcut düzende yabancı dil olmadan çağa ayak uydurmak ve kendini geliştirmek mümkün değil. Bu yüzden başta İngilizce eğitim olmak üzere, seçmeli dersler olarak başka yabancı diller de öğretilebilir. Çağın gerçeği ve geleceği sosyal medya platformları daha aktif ve verimli kullanılabilir. Fizik bölümün kontak halinde olduğu alanlarda mecburi ya da değil stajlara yönlendirilebilir.  


Yasemin KORKUSUZ  (yaseminkorkusuz@yahoo.com)

Mezuniyet: 2008 (Güncelleme: Ağustos 2012)

Çalıştığı Kurum: Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü

Adres: Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Jeofizik Anabilim Dalı, Çengelköy/Üsküdar, İstanbul, 34684

Görevi: Araştırmacı ve doktora öğrencisi

Bölüm Hakkında Düşünceleriniz: Marmara Üniversitesi Fizik Bölümü'nde, donanımlı ve ileri görüşlü hocalarımızdan almış olduğum dört yıllık lisans eğitiminin, akademik yaşantıma çok büyük katkı sağladığını ve ufkumu ciddi anlamda genişlettiğini düşünüyorum. Bu kaliteli lisans eğitimi sayesinde, yüksek lisansın (Boğaziçi Ün. Jeofizik müh.) özellikle sayısal ağırlıklı derslerinin hiç birinde zorluk yaşamadım, zira birçoğu lisanstan bildiğim konulardı.

Mevcut Öğrencilere Tavsiyeleriniz: Ezbercilikten tamamen uzak ve yorumcu bir zihniyet taşımaları.

Bölümün Gelişmesi için Önerileriniz: Kendi eğitim dönemimdeki en büyük eksik bence C veya Fortran gibi programların bize öğretilmemesiydi. Hala bunun eksikliğini yaşamaktayım. Mathematica yine öğretilsin (çünkü kullanmak gayet rahat) ama seçmeli ders olarak da olsa öğrencilere en temel düzeyden başlamak şartıyla diğer programlama dersleri verilmeli bence. Ayrıca bu çok özel bir konu ancak genel bir sorun diye düşünüyorum. Ben fizik bölümüne çok severek ve isteyerek başladım ve dereceyle bitirdim. Fizik'te yüksek lisans yapmayı çok isterdim, ancak Fizik oldukça ağır bir bölüm ve maddi destek olmaksızın ciddi bir yüksek lisans yapmak mümkün değil, dolayısıyla hem dışarda çalışıp hem okumak olmaz. Yani yüksek lisans ve doktorada AZ ÖĞRENCİ alınıp, DAHA FAZLA DESTEK verilmesini öneriyorum. Aynı şekilde eğitim kalitesinin artması için lisans öğrencisi kontenjanının da eskisi gibi 30 a hatta belki 20 ye düşürülmesi gerektiğini düşünüyorum.


Zafer Metin ATAŞ

Mezuniyet: 1998 (Güncelleme: Ağustos 2012)

Çalıştığı Kurum: LookUs Scientific

Adres: Bağdat Cad. 117/10 Feneryolu

Görevi: Yönetici

Bölüm Hakkında Düşünceleriniz: İlk bölüm başkanımız Ömer Asım Saçlı “bilerek ya da bilmeyerek Türkiye’nin en iyi bölümlerinden birine” gelmiştiniz demiş ve “Dünyada fizikle ilgisi olmayan hiçbir şey yoktur” diyerek meydan okumuştu. Bilerek girdiğim ve mezunu olmaktan hiçbir zaman pişmanlık duymadığım Fizik bölümü, kazandırdıkları ile hayatı anlama ve problem çözmede her zaman bir adım ötesine taşımıştır.  

Mevcut Öğrencilere Tavsiyeleriniz: Anlamsız ve gereksiz gibi görünen her dersin, beyninizin kıvrımlarını açan ve analitik düşünme yeteneğinizi artıran egzersizler olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Dersler ve üniversite ile yıldızı barışmamış arkadaşlarınızın olumsuz yorumları şevkinizi kırmasın. 

Bölümün Gelişmesi için Önerileriniz:  Biz vaktinde bir öğrenci kulübü kuramamıştık, kurdurmamışlardı… Bu konuda Uğur hocanın çok şeyi değiştirdiğine eminim. Mezun öğrenciler ile kariyer günleri yapılabilir, zevkle katılırız. Çünkü çok arkadaş ne yapacağını bilemeden ya öğretmen ya da öğretmen olmayı düşünüyor. İş dünyasında neler yapabileceklerini, hangi alanlarda çalışabileceklerini, zorlukları aşmada fizik bölümü olmanın ne avantajlar vereceğinin canlı örnekleri oluruz… Bunun yanında bizim için de bir istihdam kapısı olur (halihazırda bir mezun arkadaşımız bizim firmada çalışıyor).


Yusuf Uğur ÖZBEK (yusufugurozbek@hotmail.com)

Mezuniyet: 2011 (Güncelleme: Ağustos 2012)

Çalıştığı Kurum: Esy Group

Adres: BOSB Birlik 2 İş Merkezi No: 466 - 466/A Beylikdüzü / İSTANBUL

Görevi: Firma Sahibi / Web Yazılım Geliştirme

Bölüm Hakkında Düşünceleriniz: Fizik bölümünün insanın sayısal zekasını geliştirdiği gözardı edilemez. Bölümümüzdeki hocalarımızın çoğu ile hala iletişim halindeyiz. Yalnız bu bölümü tercih edecek öğrencilerin mezun olduktan sonra hangi alanda çalışmak istediklerini dikkate alarak tercih etmeleri gerektiğini düşünüyorum.

Mevcut Öğrencilere Tavsiyeleriniz: Çalışmak istedikleri sektör ve alan ile ilgili öğrenci oldukları dönemde kesinlikle projeler üretip, kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra İngilizce, başka yabancı diller ve bilgisayar alanlarında kişisel gelişimleri için ellerinden geleni yapmalılar. Bunlar mezun olduklarında iş verenler tarafından tercih edilme sebebi olsa dahi bunu kendilerini düşünerek yapmalılar.

Bölümün Gelişmesi için Önerileriniz: Kendi alanım için konuşmak gerekirse; kesinlikle bölümde yazılım konusunda (Mathematica ve İleri Programalama gibi) ileri düzeyde eğitim verilmelidir. Verilen programlama dili de güncel ve popüler diller (C#, ASP.NET gibi) olmalıdır. İleri programlama dersinin seçmeli olduğunu da düşünürsek birebir fizikle alakası olmasa dahi web programlaması da ders konusu olarak seçilebilir. Yazılım hakkında belki seminerler bile verilebilir.


Hasan Uğur DEDE (hasan_ugurdede@hotmail.com)

Mezuniyet: 2011 (Güncelleme: Ağustos 2012)

Çalıştığı Kurum: 2011 İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Yüksek Lisans

Adresi: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yerleşkesi  Cerrahpaşa-Fatih İstanbul 34098

Görevi: Kan Model Analizi / Belge İnceleme

Bölüm Hakkında Düşünceleriniz: Öğrenim hayatımın başından beri fen bilimlerine, özellikle fiziğe ilgi duydum. Fizik okumak istediğime lise yıllarımın başında karar verdim. Fiziğin nano boyuttaki parçacıklardan, milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki dev kütleli yıldızlara kadar araştırma alanı vardır. İnceleme alanı bu kadar geniş olan bir bilim dalının ‘tıp’ bilimini kapsamaması düşünülemez. Böyle bir bölümü okumak benim bakış açımı 360 dereceden 720 dereceye çıkardı; olaylara çok farklı açılardan bakma, görülemeyeni görme yeteneği kazandırdı. Ben de bu yeteneğimi tıp alanında kullanmayı uygun gördüm. Şu an sağlık fiziği alanında kariyer yolundayım.

Mevcut Öğrencilere Tavsiyeleriniz: Fizik gibi zor bir bölümü bitirdikten sonra daha da zor olan bir süreç sizi bekliyor. Bu süreci kolay ve içinden çıkılabilir hale getirmek sizin elinizde. Mezun olduktan sonra ne yapmak istediğinize lisanstan mezun olmadan önce karar vermek sizin için çok yararlı olacaktır. Ayrıca kendinizi geliştirmeniz de çok önemli. Sektördeki binlerce fizikçiden ayrılabilmek, kendinizi ne kadar geliştirdiğinizle doğru orantılıdır. Unutmayınki fizik gibi hayatın her alanında var olan bir bilim dalından mezun oluyorsunuz

Bölümün Gelişmesi için Önerileriniz: Gerçekten fiziğin ne olduğu labaratuvar ortamında gösterilmelidir. Açıkçası ben bu hayalle girmiştim bu bölüme. Fiziği çok merak ediyordum ve uygulamalı olarak öğrenmek istiyordum. Bence her öğrencinin meraklı, ilgili olduğu konuda uygulamalı olarak çalışabileceği ortamlar olursa hem bölümün gelişmesine faydalı olur hem de öğrenci için faydalı olur diye düşünüyorum.


Zafer Şen (zafer.sen@tubitak.gov.tr)

Mezuniyet: 2002 (Güncelleme: Ağustos 2012)

Çalıştığı Kurum: TÜBİTAK MAM

Adresi: TÜBİTAK GEBZE YERLEŞKESİ MAM ME P.K. 21 41470 GEBZE-KOCAELİ

Görevi: ARAŞTIRMACI

Bölüm Hakkında Düşünceleriniz: Bölümden uzun zamandır ayrı kaldığım için yeteri kadar bilgim yok.

Mevcut Öğrencilere Tavsiyeleriniz: Yabancı dilin fizik öğrenimi için ne kadar önemli olduğunun farkına vararak zamınında yabancı dillerini geliştirmelerini, Okudukları bölümün ülkemizde yeteri kadar olmasa dönyadaki önemini kavrayarak ders geçme amaçlı değil kendilerini geliştirme amaçlı çalışmalarını ve geleceğe dair planlarını uygulamak için mezuniyeti beklememelerini tavsiye ederim.

Bölümün Gelişmesi için Önerileriniz: Ülkemizde veya dünya çapında başarılı bilim adamlarını çeşitli kongre konferanslar düzenleyerek üniversitede ağırlamak, yurtdışı işbirliklerine önem vererek hem bölümün prestijini arttırmak hemde  öğrencilerin için lisansüstü ve post-doc yapmalarına olanak sağlayacak yeni kapılar açmak.    


Emre Kutucularoğlu (emre_kutucu@yahoo.com)

Mezuniyet: 2010 (Güncelleme: Eylül 2012)

Çalıştığı Kurum: MOBİTEK

Görevi: Web & Arayüz Tasarımı

Bölüm Hakkında Düşünceleriniz: Çok konu var sevgili Uğur hocam, hangi birini anlatayım bilemedim... Birgün sizi ve bölümü ziyaret etmek istiyorum, belki fırsatımız olur ve biraz muhabbet ederiz.

Mevcut Öğrencilere Tavsiyeleriniz: Üst kısımda yazdıklarım bu bölüm için de geçerlidir.

Bölümün Gelişmesi için Önerileriniz: 

* Fizik, sadece kredili derslerinizden ibaret değildir. Fizik, hayattır. Calculus 1'ler ya da Physics 2'lerden önce, farklı kitaplar okuyarak,  bölümünüzün ve bu temel bilimin ne kadar ehemmiyetli  olduğunun farkına varın. (güzel kitapçıları gezin, sadece sınav zamanı akmar’daki ders kitapları satan dükkanları değil.)

 * İnsanların hangi bölümde okuduğunuzu sorup "Fizik Bölümü" cevabını aldıklarında soracakları  "eee bitirince ne olacaksın?" "öğretmen mi olacan sen?"  gibi sorularına hiçbir cevap vermeyin. Bu soruyu soran bir kişiyle, gerçek bir fizikçi muhattap olmamalıdır. (Aslında söylenecek çok şey var: “O bindiğin arabayı, cebindeki telefonu bizlere borçlusun” gibi…)

 * Sınavlara ve derslere mutlaka girin (birşey öğrenmiyorum da deseniz, sezon sonu hocanızdan not dilenirken yüzünüz olsun ;)

 * 'Ayşe'nin yazısı süper' deyip de ders notlarını tek bir kişiden almayın, unutmayın ki o da sizinle benzer yüzdelik dilim içerisindeki bir öss mağduru (bizim zamanımızda öss vardı, şimdiki adını bilemiyorum her sene değişiyor.) Hata yapar, yanlış yazar, anladığı neyse onu kağıda geçirir. Derse girin, kendi işinizi kendiniz yapın. Yoksa sınavdan önce "ya şurda alfa = beta + 1 mi yazıyo nedir?" şeklinde sıkıntılar yaşamazsınız.

 * Sınav sonuçları açıklandığında ve "90" aldığınızda, arkadaşlarınıza "valla hiç çalışmamıştım" ya da "sadece dün gece şöyle bir göz gezdirdim notlara" demeyin. Çalışmak bir erdemdir. Hayatta her zaman başarılarınızın arkasında yatan sıkı çalışma ile övünün. Bunu söylemekten utanmayın. Bir şeyi çalışmadan başarmanın adı başkadır, çalışmaktan ötürü gurur duyun, bunu gururla söyleyin: "Çalıştım, başardım!"

 * Seçmeli derslerinizi seçerken "Hangi hoca kolay geçiriyor acaba" diye sormak yerine, kendinize "ben ilerde ne ile ilgilimek istiyorum?" diye sorup dersinizi öyle seçin. Açılmıyorsa direnin, diretin. En sonunda açılmasa bile, o konuda okuyun, siz çalışın, ilgili hocanıza gidin sorular sorun. Onlar her zaman öğrenmek isteyen sizleri bekliyor, bundan mutluluk duyarlar. Ve bunu ‘yalakalık’ olarak nitelendiren arkadaşlarınızla iletişimi kesin, hayatta size negatif katkı sağlayan kimseyi çevrenizde barındırmayın.

 * Derslerde hocaların sizi formüle boğup, en sonunda "anlamayan var mı?" sözüne gelmelerine kadar tahtayı izlemeyin. Bol bol örnek ve uygulama isteyin, öğrenmenin yolu uygulamadan geçer.

 * Laboratuar derslerini ciddiye alın, ama dersin içeriğini ve işleyişini değil (malesef…). Siz ne kadar isterseniz o kadar öğrenirsiniz.

 * Ve şunu unutmayın: Üniversiteli olmak bir kültürdür, bu kültürü güzel yaşayın. Ne derslere gömülüp asosyal biri olup çıkın, ne de çevre kafelerde nargile,  sigara, batak ve geyik muhabbetleri ile vaktinizi öldürün (ben hiç birininden haz etmedim, ve hiç pişman değilim...) Dengeyi kurun, bölümünüzün hakkını verin.


İlker Şükrü Şahin (isukru@gmail.com)

Mezuniyet: 2009 (Güncelleme: Eylül 2012)

Çalıştığı Kurum: İşsiz

Bölüm Hakkında Düşünceleriniz: Bir çok üniversitedeki fizik bölümlerine nazaran çok, ama olması gerekenden daha az imkanlara sahip bir bölüm. Mezun olduktan sonra fikir alış verişinde bulunduğum diğer üniversitelerden mezun arkadaşlardan aldığım bilgilere göre, laboratuvar imkanlarımız daha iyi. Ama yine de ilerici, yenilikçi olmak için yeterli imkanlarımızın olmadığını düşünmekteyim. Tabiki fizik eğitimi sadece materyalle olmaz. Gerekli mentalite yoksa materyal hiç bir şey değildir. Mental altyapı olarak net bir şey söyleyemiyorum. Bölüm hakkında söyleyebileceklerim bunlar. Ama fakülteye genel olarak baktığımızda, maalesef istenilen seviyede olmadığını düşündüğümü söyleyebilirim.

Mevcut Öğrencilere Tavsiyeleriniz: Kariyer planlaması yapmak için de geç kalınmaması lazım. 

Bölümün Gelişmesi için Önerileriniz: Kariyer planlaması için öğrencilere rehber olabilecek uygulamalar yapılmalıdır. Her ne kadar Türkiye'de Fizik bölümü ve Fizikçi hak ettiği yerde değilse de, bu değerleri yükseltmenin yolları aranmalıdır. Öğrencinin bilincini artırmaya yönelik uygulamalar da üretilmelidir. Bunun yanında özellikle yeni öğrencilerde (ben de dahil), vizyon bakımından eksiklikler mevcut olabiliyor. Bu eksiklikleri tamamlayıcı proje ve programlar yürütülebilir.


Duygu ATABEY (databey@aciktoplumvakfi.org.tr)

MEZUNIYET: 2009 (Güncelleme: Eylül 2012)

ÇALIŞTIĞI KURUM: Açık Toplum Vakfı (Open Society Foundation of Turkey)

ADRES: Cevdetpaşa caddesi Mercan Apt. Bebek İstanbul

GÖREVI: Ofis Yöneticisi

Bölüm Hakkında Düşünceleriniz: Girdiğim ilk günden itibaren okuduğum her dakikadan çok büyük zevk aldım. Ancak Marmara Üni'nin bu bölüme daha çok harcama yapmasını isterdim. Sadece teorik olarak başarılı buldum her zaman, deneysel anlamda okulumdan çok şey öğrenemedim ne yazıkki. Herşeyle ilgili bir fikriniz oluyor ve her türlü mühendisliğe giriş yapmış oluyorsunuz. Yabancı dilinizi çok yoğun kullanmanız gerekli bir bölüm çünkü makaleler genelde yabancı dillerde. 

Mevcut Öğrencilere Tavsiyeleriniz: Bütün derslerin yüzde yüz gerekli olduğu tek bölümdür herhalde. Mutlaka yabancı dil özellikle İngilizce ve Almanca öğrenmelisiniz ve yan bir uğraş seçmelisiniz. Örnek: bilgisayar üzerinde, elektrik, sağlık.... Ancak bu şekilde iş alanlarınızı genişletebilirsiniz. Ya da çift anadal yapınız. 

Bölümün Gelişmesi için Önerileriniz: Bölüm kendi içinde zaten gelişmeye müsait, eğer gerçekten seçmek istediğiniz şeyin fizik olduğunu düşünüyorsanız. Ancak üniversitemizin bu bölüme daha çok ilgi göstermesi gerektiğini ve öğrencileri başka fizik toplantıları,sempozyumları.. gibi şeylere cesaretlendirmesi gerektiğine inanıyorum.           


Namık KAYALILAR  (namikkayalilar@hotmail.com)
Mezuniyet: 2008 (Güncelleme: Eylül 2012)
Çalıştığı Kurum: NEOLIFE TIP MERKEZİ 
Adres: www.neolife.com.tr 
Görevi: MEDIKAL FIZIK UZMANI- TIBBI RADYASYON FİZİĞİ UZMANI

Bölüm hakkında düşünceleriniz: 2001 yılında lisede ilk fizik dersiyle başladı bu serüven benim için. Lisedeki saygıdeğer hocam hasan kozan'ın bu dersi ve bugün bu konumda olmamda katkısı şüphesizdir. O günlerde hedefimi belirlemiştim. Medikal fizik uzmanı olmak adına yolumu çizmiştim. Fizik tüm temel bilimlerin en ağırı en zoru ve en fedekarlık yapılması gereken bölümlerin içinde olduğunu söylemem hiç yanlış olmaz. Çoğumuzu lisede bıktıran bu bölüm aslında insanın ufkunu genişleten ve olaylara bakış açısının çok yönlü olmasını sağlayan bölümdür.  Belirttiğim gibi farklı yorumlar düşünceler sunarak doğruya bir çok açıdan en önemlisi pratik düşünceler sunabilecek, üretecek bir beyin yapısı başarıya ulaşacaktır. Ezberci anlayıştan uzak olmak ilerlemenize güc katacaktır. 

Mevcut öğrencilere tavsiyeleriniz: lütfen bazı şeyleri ciddiye alıcaksanız burası tam yeri. Eğer bu bölümdeyseniz hayatınıza nasıl yön vermeniz gerektiğini daha ilk günden belirlemeniz sizin yaranıza olacaktır. Aksi taktirde çoğu meslektaşımız gibi bizleri değersiz kılacak bir çok şey ile karşı karşıya kalmamız ve bu düzen içinde kaybolup gitmemiz verdiğimiz bütün emeklerin boşa gitmesi kaçınılmaz olacaktır. Eğer bilim adamı olmak istiyorsan ya büyük fedekarlıklar yapacaksın ya da çok paran olucak düşünmüyeceksin hiç bir şeyi. Bu bölümü okurken kendine sürekli dört yılda fizik dışında ne katabilirim diye çalışacaksın dil vs. Erkek arkadaşların en azından bölümdeki bir hocamın dediği gibi ticareti bilmeleri okul bittikten sonra lehine olacaktır. Ve tüm arkadaşlar ne olursa olsun bir şekilde kendinize güç katmak adına bir yerlerde bu süreçte tecrübelenin her ne kadar bölümde bu konuda zorlama olmasada stajınızı yapın.

Bölümün gelişmesi için önerileriniz: doğru düzgün çalışan ve birliğimizi oluşturan ve mevcut sıkıntıları dile getirebilecek ortak dilden konuşulabilinecek bir dernek iyi bir çözüm olacaktır. Marmara üniversitesi için lab. Ortamının iyileştirilmesi ve öğrencilerin ilgisi doğrultusunda bölüm derslerinin oluşturulması (seçmeli dersler; mesela biz okurken okula daha ilk girdiğimde sağlık fiziği dersi var gözüükrken 4 yıl boyunca ilgisiz alakasız dersler açıldı) mevcut seçmeli dersler sadece kredi doldurmak adınaydı neredeyse. Ama bu durumda bile ne istediğini bilen kişiler için önemli olduğunu düşünmüyorum. Öğrencilerin gelişmesi ve piyasada yer alması siz sayın öğretim görevlilerinin onuru gururu olmalı ve sizinde bu yollardan geçerken çektiğiniz zorluklar hatırlanarak ; yine tekrarlıyorum öğrencilerin gereken konuma ulaşabilmesi gerçekçi yaklaşımlarla olacaktır. Evet fizikçi herşeyi yapar inanın bölüme ilk girdiğimde panoda asılan fizikçinin yapabileceği çalışabıleceği yerlerde ne yoktu ki. Ama bittiğinde bırakın secılmeyi secme sansı bile olmuyor.  O yuzden gercek hayatla fiziği ne kadar paralel düşünülürse özellikle bir yerde bir şekilde bölüm içi branşlaşma sağlanabilirse (ki bu biliyorum çok zor ama en azından öğrenciye birşeyler katabilecek ve yönlendirebilecek bir girişim sağlanabilir) değerimiz o kadar çok artacaktır. Aksi taktirde bölümde öğrenci sayısı artar bittiğinde işsiz fizikçi sayısı artar. Son olarak bize zorunlu staj yoktu daha oncede olmamıs fızıkcılerın olması gerektıgı ve onlarsız olmaması gerektıgını hatırlatmak adına zorunlu staj saglanması önemlı olacagını dusunuyorum.


Gökçe YAVAŞÇA

Mezuniyet: 2008  (Güncelleme: Eylül2012)

Çalıştığı Kurum: MagiClick Digital Solutions

Adres: İstanbul

Görevi: Senior Sharepoint Developer 

Bölüm Hakkında Düşünceleriniz: Bir bölümü oluşturan temel unsurların başında akademik kadro gelir. M.Ü Fizik bölümünün genç, dinamik, tecrübeli, vizyonu geniş ve çeşitli bakış açılarına sahip nadir bir kadrosu var. Akademik kariyer yolunda destek esirgenmez ve bilim adamı olmakta ilk adımı atmanıza gerçekten yardımcı olurlar. Ancak yürümek sizin elinizde. Derslere yeteri kadar önem verdiyseniz oldukça donanımlı öğrenciler mezun etmektedir. Buradan mezun olduğunuzda analitik düşünmeyi, olaylara nasıl bakılması gerektiğini öğrenmiş olursunuz.

Mevcut Öğrencilere Tavsiyeleriniz: Bu bölümden mezun olduğunuzda hangi mesleği yapmak isterseniz yapabilirsiniz. Buradan öğrendiğiniz her bir bilgi parçacığının ilerde sizi farklı kıldığını ve hep bir adım önde tuttuğunu göreceksiniz. Fizik bölümü mükemmel bir temeldir, gece kondu yapmak ya da gökdelen çıkmak sizin elinizdedir. Kendinize sormamanız gereken soru “Fizik okuyacağım da ne olacak?”. Kendinize sormanız gereken soru “Ne olmak istiyorum.”. 

Bölümün Gelişmesi için Önerileriniz:
Benim zamanımda Mathematica programı öğretiliyordu. Bilgisayar dersleri akademik kullanımda yeterli olsada, gerçek anlamda programlama temellerini atmakta yetersiz kalıyordu. Bilgisiyar derslerinde öğrencilere bilişim teknolojileri veya yazılım/programlama hakkınde vizyon kazandırmakta da yetersiz kalıyordu. Digital dersinde elleriyle yaptığı hesap makinasını, bilgisayar dersinde de kodluyor olması öğrencilere heycan ve merak katabilir. Öğrencilere güncel bir programlama dilinde bir başlangıç yaptırılması, bilişim dünyasının nereye doğru ilerlediği hakkında vizyon kazandırılması, öğrencilere mezun olduktan sonra iyi bir kariyer fırsatı doğuracağını düşünüyorum. 


Doç. Dr. Mustafa ALEVLİ (mustafaalevli@marmara.edu.tr)

Mezuniyet: 1998 (Güncelleme: Eylül 2012)

Çalıştığı Kurum: Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi (2011-Devam)

Bölüm Hakkında Düşünceleriniz:

Mevcut Öğrencilere Tavsiyeleriniz:


Merve DOĞRUYOL (mervedogruyoll@gmail.com)

Mezuniyet: 2012

Okuduğu Kurum: İstanbul Teknik Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği  (Güncelleme: Eylül 2012)

Adres: İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Fakültesi Ayazağa Maslak İstanbul 34469

Görevi: Yüksek Lisans Öğrencisi

Bölüm Hakkında Düşünceleriniz: Marmara Üniversitesi Fizik Bölümü her geçen gün gelişmekte olan gerek akademik kadrosuyla gerek alt yapısıyla Fizik Bölümleri arasında yerini olumsuzluklara rağmen önemle koruyan ve bir çok kez bilinenin aksine 'Fizik' kavramının hayatın tüm bileşenlerini içerdiği bilinciyle azimle okunulması gereken doğa bilimlerinin en kapsamlı bölümü olarak görüyorum. 

Mevcut Öğrencilere Tavsiyeleriniz: Önemli olanın bitirmek olmadığını okulu bitirdiğinizde görmek istemiyorsanız öğrenim süreniz boyunca katılabileceğiniz kongre,seminer vs. katılarak ve mümkünse eğitim,staj gibi faaliyetlerde bulunarak kendinizi geliştirmeye çalışın.O zamanlar size basit gibi gelen bu faktörler ilerleyen zamanda size çok yardımcı olabiliyor. 

Bölümün Gelişmesi için Önerileriniz: Bölümümün gelişmesi için en önemli şartlardan biri dilinin Türkçe olması dışında yüksek oranda İngilizce alanına yönelmesinin gerekli olduğu kanısındayım.Ayrıca 'Fizikçi' unvanını taşıyan arkadaşların bünyesinde bulunması olan derslerin seçmeli değil zorunlu olması yetişen öğrencinin bilgi kalitesini de yükselteceğine inanıyorum.C++,Matlab gibi yazılım bazlı programlar dahil olmak üzere birçok programın öğretilmesinin gerekli olmasının yanı sıra laboratuvar eğitiminin daha sağlam temellere dayandırılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum.


Denizhan KEÇİLİ (denizhan.kecili@gmail.com

Mezuniyet: 2011 

Çalıştığı Kurum  AVEA (Güncelleme: Ekim 2012)

Adres:  Bağlar Mah. Yalçın Koreş Cad. Erdinç İş Merkezi No:22 34209 Güneşli / İstanbul

Görevi:  SME SUPPORT CUSTOMER REPRESENTATIVE

Bölüm Hakkında Düşünceleriniz: Fizik bölümüne isteyerek geldim, ders aldığım hocalar ve arkadaşlarım sayesinde iyi ki de gelmişim dedirtti “MÜ Fizik Bölümü”. Bölüm hem hocaları bakımından hem de büyük bir üniversite bünyesinde bulunduğu için hemen kabullendi beni ve çok güzel bir dört sene geçirdim. Öncelikle hepsi kendi alanında ulusal hatta uluslar arası başarılara sahip hocalardan ders almak hem bilgi birikimimi genişletti hem de kendimi özel hissettim. Hocaların, görevlerini sadece ders anlatmak olarak görmeyip sizinle ders dışında hem maddi hem manevi olarak ilgilenmesi de bölümün öne çıkan özellikleri arasında.  

Mevcut Öğrencilere Tavsiyeleriniz: Öncelikle şunu unutmayın; çok iyi bir bölüme geldiniz evet fakat tabiri caizse pasta yapmak için hem malzemeye hem aşçıya ihtiyaç var. Bölüm size çok güzel imkanlar sağlayacak ama sizde bu kazanımları doğru şekilde kullanıp hatta üzerine yeni şeyler katarsanız mezun olduktan sonra fizik bölümü bitirmenin hazzına ulaşırsınız. Özellikle seçmeli derslerde notu değil derste öğreneceklerinizin size ne fayda getireceğini hesaplayın, not sonrasında gelir zaten. Son olarak hocalarınızla sürekli iletişim halinde olun, siz söylemedikçe yeteneğinizi ve arzunuzu göremeyebilirler.

Bölümün Gelişmesi için Önerileriniz: Bölümün teorik olarak bir eksiğinin olduğunu düşünmüyorum. Deneysel imkanlar bakımından benim zamanımda durum pek parlak değildi derste öğrenilen bilgiler pratikte pek gözlemlenemiyordu, son yılımda bununla ilgili bir çok çalışma vardı umarım en kısa sürede bu eksik giderilir. Dersler konusunda ise mevcut dersler çok iyi anlatıyor fakat ders yelpazesinin genişlemesi lazım, fiziğin her alanını lisansta ki bir öğrencinin görmesi lazım. Son olarak staj konusu; evet birkaç öğrenci kendi imkanları ile çeşitli deneyimler ediniyor ama bu sayı artmalı. Mezun öğrencilerin destekleriyle olsun, Tübitak-MAM/TAEK/Çekmece nükleer araştırma merkezi gibi yerlerde istekli öğrencilere staj imkanı konusunda yardım edilmeli(resmi kurumlarda stajda stajın zorunlu olması gerekiyor bu prosedür nasıl aşılır onu da değerli bölüm yöneticilerimiz çözecektir.)


Bu sayfa Physics tarafından en son 08.04.2019 10:14:07 tarihinde güncellenmiştir.

Fizik

  • Anasayfa

HIZLI ERİŞİM