Haftanın Bölüm Semineri: Su Tutmayan Yüzey Üzerinde Duran Sıvı Mikrodamlacıkların Optik Uygulamaları

Su Tutmayan Yüzey Üzerinde Duran Sıvı Mikrodamlacıkların Optik Uygulamaları

Tarih ve Yer: Fizik Bölümü Seminer Odası GZF B101; 29 Kasım 2013 Cuma Saat 15:00

Konuşmacı: Dr. Yasin Karadağ, Koç Üniversitesi, Fen Fakültesi Fizik Bölümü, Gebze, Kocaeli.

Sıvı mikrodamlacıklar uzun süreden beri mikrolaser ve optik sensör elde edilmesi veya CQE(cavity quantum electrodynamics)  gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Kolay elde edilebilmesi ve küresel simetrilerinden dolayı araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Özellikle son yıllarda optik ve mikro-akışkanlığın birleştirildiği yeni bir alan olan opto-akışkanlığın popüler hale gelmesiyle mikrodamlacıklar daha çok önem kazanmaktadır. Fakat iki problem nedeniyle mikrodamlacıklarla çalışmak zor olmaktadır. Mikrodamlaların pozisyonlarının sabitlenmesi  birinci problemdir. Diğer problem ise çevresel ısı ve nem değişiklerine karşı mikrodamlacıkların hacimlerinin çok hassas olmasıdır. Sunumumda genel olarak bu problemleri nasıl çözdüğümüzü ve mikrodamlacıkları kullanarak gösterdiğimiz optik uygulamalardan bahsetmeyi düşünüyorum.

İrtibat: Doç. Dr. Mustafa Alevli (mustafaalevli@marmara.edu.tr) ve Prof. Dr. Uğur Yahşi (uyahsi@marmara.edu.tr)